Reconegudes màrtirs tres monges gironines - Martirion

Vagi al Contingut
Reconegudes màrtirs tres monges gironines

El Sant Pare ha reconegut el martiri de 21 religiosos espanyols assassinats per "odi a la fe" durant la Guerra Civil, incloses tres religioses de la congregació de l'Institut de les Germanes de Sant Josep, de Girona. Es tracta de Dolors Oller Angelats, Catalina Margenat Roura i Josefa Monrabal Montaner, que van ser assassinades entre el 26 i el 29 d'agost de 1936, poc després que esclatés el conflicte.
Dolors Oller, nascuda a Banyoles l'any 1869, va dedicar bona part de la seva 
vida als malalts. L'any 1927 va ser traslladda a Gandia per fundar-hi una casa de l'Institut de les Religioses de Sant Josep de Girona, i va acabar essent nomenada Superiora de la comunitat. Va ser assassinada el 30 d'agost de 1936 a l'edat de 67 anys, juntament amb la seva companya Josefa Monrabal. Totes dues es troben enterrades al cementiri de Xeresa, al País Valencià.
Monrabal va néixer a Gandia l'any 1901, però va fer el noviciat a Girona. Després de professar els seus vots, l'any 1931, va ser destinada a Vila-real (Castelló), on va començar a treballar amb malalts. La mateixa religiosa va confessar a les seves companyes el seu gran desig de ser "màrtir" i d'oferir "la vida per la conversió dels pecadors i la salvació d'Espanya". Va ser assassinada juntament amb Oller quan tenia només 35 anys.
Finalment, Margenat va néixer a Girona l'any 1876 i també va exercir el seu apostolat al servei dels malalts, per qui, assenyalaven les seves companyes, "sentia una extraordinària compassió". L'any 1929 va ser destinada a Barcelona. En esclatar la Guerra Civil, l'any 1936, mentre assistia un malalt, els milicians van entrar a casa seva -era finals d'agost- i se la van emportar arrossegant-la, tot matant-la a l'Arrabassada quan tenia 60 anys.
A banda d'elles tres, el Papa també ha reconegut el martiri de Pío Heredia i 17 companys seus, monjos trapenses del monestir de Viaceli (província de Santander), assassinats el mateix any i per la mateixa raó a Cantàbria.


Retorn al contingut