Presentació del llibre Els màrtirs de Montserrat - Martirion

Vagi al Contingut


El passat 10 d’octubre tingué lloc a la Casa de Cultura de Girona la presentació del llibre “Els màrtirs de Montserrat”, obra del pare Bernabé Dalmau, monjo del mateix monestir.

L’acte, organitzat per la nostra Causa de beatificació, s’inicià amb la intervenció de l’historiador Jordi Bohigas, que repassà la variada producció literària del pare Bernabé i destacà la necessitat de seguir investigant amb rigor científic la persecució religiosa que visqué Catalunya entre 1936-39, un capítol sovint oblidat de la nostra història.

A continuació, l’autor del llibre el presentà com un exemple més de la devoció que des de sempre ha existit a la comunitat montserratina cap als seus 23 monjos assassinats durant la Guerra Civil,
i que ha quedat plasmada en diferents escultures, pintures i plaques del monestir. D’aquests 23 monjos, a Tarragona n’han estat declarats màrtirs 21, un dels quals residia a la comunitat benedictina de El Pueyo (Barbastre). Malauradament, els altres dos no han pogut ser beatificats per falta de proves. Fou especialment colpidor el moment que el pare Bernabé relatà la captura de 7 dels màrtirs en un pis de Barcelona i la seva execució en mans dels milicians, a prop de la creu de Pedralbes.

La darrera intervenció anà a càrrec del nostre bisbe Francesc, el qual reivindicà una vegada més la necessitat de treballar per la Causa del màrtirs. Reconegué que, si bé l’Església frenà en certa manera els processos de beatificació durant el franquisme, per evitar-ne una utilització política, actualment no hi ha cap raó política ni social per deixar de banda la persecució. Finalitzà dient que aquests homes, la majoria dels quals moriren perdonant, són un model per a nosaltres de confessió de la fe i d’amor a Jesucrist.Bernabé Dalmau (Igualada, 1944) és monjo de Montserrat, llicenciat i teologia i dret canònic, director de la revista Documents d'Església' i traductor al català dels principal textos eclesials dels últims vint any Expert en litúrgia ha publicat obres de divulgació i és actiu col·laborador en l'activitat litúrgica de les diòcesis catalanes.

Retorn al contingut