Mn. Àngel Caldas i Bosch - Martirion

Vagi al Contingut
Mn. Àngel Caldas i Bosch

Cassà de la Selva, 1927

Àngel Caldas i Bosch ha estat rector de la parròquia de Sant Jaume de Salt des de l’any 1965, data de la seva fundació i ha viscut 37 anys a Salt. Però fins que no va arribar a la vila, va viure entre Barcelona, Portbou i Girona, sense comptar l’any de mili a Burgos.
Mossèn Àngel Caldas va estudiar humanitats al Seminari de Perpinyà fins als 15 anys i els dos anys posteriors els va dedicar al batxillerat francès al Liceu Francès de Barcelona. Als 17 anys va entrar al Seminari de Girona, on va estudiar filosofia i teologia. Va ser ordenat capellà i el seu primer destí va ser Salt, on hi va passar un any, del 1951 al 1952.
Després en va estar dos a la parròquia del Mercadal de Girona, cinc anys al Collell, i després de fer el servei militar a Burgos, va estar a Massanes i Portbou. L’any 1965 va tornar a Salt, d’on ja no se n’ha mogut.
Va arribar a la vila en aquesta segona ocasió, amb l’encàrrec del Bisbe Jubany de fer de rector de la nova parròquia de Sant Jaume, al Veïnat de Salt. Però no tenia església. En aquelles èpoques es feia servir de temple de la capella de les monges de les Clarisses, a l’actual Plaça Catalunya. També van estar una temporada fent missa a l’Hospital Psiquiàtric.
Al 1972, i gràcies a l’ajut de tots els saltencs, es va construir l’actual parròquia de Sant Jaume. Allí, i en els transcurs dels anys, s’han anat ampliant els serveis i oferint la màxima atenció a tots aquells qui ho necessiten. Així, per exemple, funciona l’oficina de Càrites. Precisament de Sant Jaume va sortir la iniciativa de la residència Les Vetes, i es va instituir una fundació per tirar endavant un centre de 46 places per a la gent gran. Gràcies a l’ajut de tots es va poder posar en marxa i ja fa anys que és una realitat.
Però mossèn Àngel Caldas ha estat sempre un home amb inquietuds i molta curiositat. És Doctor de Dret canònic, ha estat professor d’aquesta assignatura a la UNED, i ha fet de professor de llengua i literatura francesa al seminari de Girona. A més, és autor d’una tesi doctoral sobre el ministeri sacerdotal de Torres i Bages, ha escrit el llibre “Notícia d’una parròquia 1965-95” i col·labora periòdicament amb el Diari de Girona, escrivint una columna setmanal.
La seva passió per Salt, però sobretot pels saltencs, i la seva confiança en la bondat de les persones, l’han convertit en una persona molt estimada i apreciada pels seus veïns. Amb el premi Tres de Març, va rebre el reconeixement de tota la vila per la seva tasca pastoral i social.

Font. Ajuntament de Salt
Publicat 09. XII. 2013. Per. Super User.


Retorn al contingut