Explicacions - Martirion

Vagi al Contingut
Explicacions
26 de genener del 2018

Explicar vol dir posar a llum un fet o un pensament o una opinió. Doncs, sí. El Butlletí de la Causa dels Sacerdots Màrtirs de la Diòcesis de Girona (1936-1939) deu un breu relat a tots els interessats i amics i col·laboradors de la Causa pel llarg silenci que ens separa de la publicació del número 5 del nostre Full informatiu.

Tirar endavant un procés d’ una sola persona és sempre laboriós. Les exigències jurídiques de la Causa dels Sants, a Roma, vol que es demostrin, històrica i eclesialment, els arguments considerats aptes per procedir a la declaració de Beat. Quan vàrem començar l’estudi de la causa sabíem que no es tractava d’ un sola carpeta amb les corresponents proves, sinó de 198 expedients elaborats en una investigació personal. Es tractava de certificar la mort, la mort martirial, la fama de martiri assumida per la fe del Poble, els “signes” que constitueixen una prova de santedat important. I tot això, tenint en compte que han passat més de vuitanta anys, amb molt poques persones que siguin testimonis directes dels fets, i havent de buscar testimonis no directes però amb solidesa històrica.

Aquests darrers mesos s’han estat traduint i transcrivint els documents que s’enviaran a Roma (a la Congregació només s’admeten cinc idiomes). Recentment, també, s’han incorporat a l’equip un seguit de persones competents i generoses, que col·laboren en aquesta tasca. Si els retocs que manquen no donen cap sorpresa, dintre de poc temps es presentarà una (primera) llista de cinquanta presumptes màrtirs. Cal agrair, també, la impagable ajuda de la seva orientació i del seu treball de dos experts en els temes de canonitzacions. El nostre Bisbe, Mons. Francesc Pardo, constituït en Actor de la Causa, l’ ha assumida com un objectiu pastoral destinat a donar més vida a la nostra pastoral.

Mentrestant, en el nostre Bisbat, la legió de màrtirs es va integrant en la vida profunda de la Història de la Salvació. A mesura que aquesta història martirial es barregi amb la vida interior de cada creient, experimentarem la vibració de la seva fe i del seu coratge, la tendresa del seu perdó, la obtenció de vocacions sacerdotals i religioses, el compromís de santificar-nos pacificant el nostre món amb la Justícia i l’Amor


                                                                                                        Mn. Àngel Caldas
                                                                                             Postulador
Text extret del butlletí Martirion de gener de 2018
                El Santuari del Collell, Lloc martirial

Tres professors i diversos exprofessors i alumnes d’aquest col·legi-seminari diocesà van ser assassinats durant la persecució religiosa de 1936-1939. Vista general del Santuari de Santa Maria del Collell, abans de la guerra i amb el temple llavors en construcció i inaugurat el 1952. Foto: Valentí Fargnoli. Centre Excursionista de Catalunya.


 El  Santuari del Collell
Retorn al contingut