Beatificació a Tarragona - Martirion

Vagi al Contingut

El passat diumenge 13 d’octubre va tenir lloc a Tarragona la cerimònia de beatificació de 522 màrtirs del segle XX a Espanya. És la beatificació més multitudinària que mai ha realitzat l’Església. Els nous beats formen part de 33 causes de beatificació diferents i procedeixen de punts ben diversos de la geografia espanyola (147 de Tarragona). Entre ells n’hi ha 16 nats a la diòcesi de Girona: 14 religiosos, un sacerdot diocesà incardinat a Tarragona i un laic.

La celebració tingué lloc al Complex Educatiu de Tarragona i hi assistiren al voltant d’uns 25000 peregrins, molts dels quals eren familiars o mantenien algun vincle afectiu amb els màrtirs. També hi assistiren més d’un centenar de bisbes, entre ells el nostre bisbe Francesc. Des de la diòcesi de Girona vingueren desenes de persones, 45 de les quals mitjançant un autobús organitzat des de la nostra Causa, que sortí de Torroella de Montgrí. En començar, a les 12 del migdia, el papa Francesc s’adreçà als fidels a través d’un missatge gravat, presentant els nous beats com a “cristians guanyats per Crist, deixebles que han aprés bé el sentit d’aquell “estimar fins a l’extrem” que portà Jesús a la creu”.

La cerimònia, que es desenvolupà sota un sol de justícia, fou solemne i austera, amb un altar ben senzill. Tampoc es veieren banderes ni proclames polítiques entre els assistents. Els protagonistes eren els màrtirs. Tal com digué el cardenal Angelo Amato (prefecte de la Congregació per les Causes del Sants) en l’homilia: tots ells “no van ser caiguts de la guerra civil, sinó víctimes d’una radical persecució religiosa que es proposava l’extermini programat de l’Església”.Retorn al contingut