115 màrtirs han estat beatificats a Almeria, .... - Martirion

Vagi al Contingut
115 màrtirs han estat beatificats a Almeria, entre ells la primera dona gitana

Els màrtirs d’Almeria, el Degà José Álvarez Benavides y de la Torre y 114 companys, “morts en odi a la fe”, van ser beatificats el passat dissabte dia 25 de març.
La causa dels màrtirs d’Almeria té el seu context en la persecució religiosa que s’inicià l’any 1934 i es va intensificar amb la guerra civil. Els màrtirs beatificats moriren per Crist i foren víctimes de la violència exercida contra ells a causa de la fe.
Es tracta de 95 sacerdots i 20 seglars, entre ells Emília Fernández “la Canastera”, la primera dona gitana que ha estat beatificada. Morí després de negar-se a delatar la persona que li havia ensenyat a resar el rosari. Havia estat arrestada després d’intentar evitar que el seu marit fos cridat a files. El 13 de gener de 1939 donà a llum una nena i, després del part, li negaren qualsevol assistència mèdica. Morí als 23 anys, abandonada i sola, però sense denunciar al catequista malgrat totes les pressions.
El procés ordinari començà en la diòcesi el dia 11 de abril de 1995, i en ell declararen més de 500 testimonis. Es recollí abundant informació que conformà els autos de la causa de més de 10 mil pàgines, tancada a Almeria el 21 de maig de 1998. El bisbe ha volgut precisar que els 115 beatificats "no son preferidos por ser de uno de los bandos enfrentados en la guerra, sino por haber muerto por amor a Cristo y por su causa".
La diòcesi d’Almeria ha volgut donar a conèixer la seva història i la dels altres 114 màrtirs. Entre els sacerdots i laics trobem un religiós franciscà i dos sacerdots operaris, assassinats per odi a la fe.
Més de 5.000 persones, entre membres de l’Església catòlica -amb 21 bisbes i 4 cardenals-, familiars dels màrtirs i fidels, entre ells 350 gitanos convidats pel Departament de Pastoral Gitana de la Comissió Episcopal de Migracions, van presenciar l’acte en el Palau de Congressos i Exposicions d’Aguadulce, a Roquetas de Mar (Almería). Els peregrins gaudiren d’una emotiva cerimònia on tingueren .....
de una emotiva ceremonia en la que han tenido un destacado papel los cantos de la celebración, interpretados por la Orquesta y Coro Musicalma de Linares, junto con la escolanía de la Catedral de Jaén y conjuntos corales de Almería. Como resaltó en su despedida Adolfo González Montes, en la liturgia de la celebración no podía dejar de estar presente la imagen de la Virgen del Mar, patrona de Almería, junto a la del Santísimo Cristo del Amor.
La beatificació va ser concelebrada pel cardenal Angelo Amato, prefecte per la Congregació per les Causes dels Sants, el bisbe d’Almeria, Adolfo González Montes, així com per l’ arquebisbe de Granada, Francisco Javier Martínez Fernández. Durant l’homilia, el cardenal Amato assegurà que l’Església segueix recordant els seus màrtirs: el «cristianismo es la religión de la caridad de la vida y se opone a toda forma de prevaricación y violencia». Segons ell, el període de la guerra civil (que va qualificar de «Larga Cuaremsa del perdón») va ser dolorós per milers de persones que moriren marcats «sólo porque eran católicos» en una terra de «santos, teólogos, misioneros y fundadores de grandes órdenes». «Esta tierra se convirtió en terreno de conquista de los caballos del Apocalipsis (...) parecía que el reino del Anticristo se había adueñado de vuestra tierra bendita», ha mantingut el cardenal, que afegí que «todas las diócesis hicieron su contribución martiriana». El cardenal recordà que els 115 nous màrtirs foren fidels a les promeses baptismals i «perseveraron firmes en la fe y han recibido la corona de la gloria» i ha destacat alguns dels llocs en els quals foren assassinats, com el Barranco del Chismo, el Pozo de la Lagarta o els cementiris de Berja (Almería) y de la capital. Després de referir-se a la una nova «persecución igual de miserable que busca desacreditar la herencia cristiana», Amato ha instat als assistents a seguir l’exemple dels màrtirs i «perseverar en la fe porque Jesús siempre estará con nosotros hasta el fin del mundo».
Durant la cerimònia, les relíquies de part d’ells -els cadàvers de molts no van ser localitzats- van ser traslladades en processó per quatre sacerdots, precedits per set religioses i set familiars dels màrtirs, fins a l’altar mentre sonava l’himne dels Màrtirs d’Almeria, comport per aquesta celebració.
En l’altar es descobrí, a més, la gigantografia, el quadre amb els retrats dels nous beats, abans que el bisbe d’Almeria rebés del representant del Papa la Carta Apostòlica per la beatificació.

Retorn al contingut